Tri enako misleče šole Biotehniška šola Maribor, Stredna odborna skola iz Banske Bystrice na Slovaškem in Střední škola zemědělská a veterinární Lanškroun iz Češke smo 31.12.2024 stopile v skupen projekt:
OKUSI ZAMRZNJENI V ČASU; REVOLUCIJA V PREHRANI, KI SPREMINJA PRAVILA IGRE
»FLAVOURS FROZEN IN TIME; THE FOOD REVOLUTION THAT IS CHANGING THE RULES OF THE GAME«
Gre za Erasmus + projekt manjšega partnerstva na področju poklicnega izobraževanja2024-1-SI01-KA210-VET-000255225
Glavna tematika našega projekta je uporaba liofiliziranih izdelkov, živil v naši prehrani.
V petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja so zamrzovalno sušenje ali liofilizacijo začeli uporabljati kot večnamensko orodje, tako za farmacevtske izdelke kot za predelavo hrane. Princip, na katerem je osnovana liofilizacija: iz predhodno zamrznjenega živila se voda v obliki ledu ekstrahira s sublimacijo, t. j. z neposrednim prehodom iz trdnega v plinsko stanje.
Strategija EU za trajnostno hrano postavlja jasne cilje in ukrepe za spodbujanje trajnostne proizvodnje, porabe ter kroženja hrane znotraj Evropske unije. Liofilizacija, kot tehnološko napreden postopek, predstavlja ključno orodje za dosego teh ciljev, saj omogoča razvoj inovativnih izdelkov ter metod konzerviranja hrane. Gre za postopek, ki podaljšuje rok uporabnosti živil, hkrati pa ohranja njihovo hranilno vrednost. S tem izrazito zmanjšuje količino hrane, ki se zavrže, kar pripomore k zmanjševanju odpadkov hrane.
Poleg tega liofilizacija omogoča tudi konzerviranje sezonskih pridelkov, ki so na voljo v omejenih obdobjih, za uporabo v času, ko teh ni na voljo. S tem se spodbuja lokalna pridelava hrane in zmanjšuje potreba po uvozu hrane, kar ima pozitiven vpliv na okolje. Z uporabo liofilizacije se zagotavlja dostop do visoko kakovostne hrane skozi vse leto, ne glede na sezono, kar prispeva k bolj uravnoteženi prehrani in večji varnosti preskrbe s hrano.
Z liofilizacijo se ohranjanjajo vitamini, minerali, encimi in druge pomembna hranila, kar prispeva k večji prehranski vrednosti končnega izdelka.
Ker je sam postopek liofilizacije našim dijakom malo poznan, predstavlja pa veliko tržno priložnost, bi poznavanje liofilizacije, izmenjava izkušenj v evropskem prostoru in širjenje tržne niše predstavljalo ne samo inovativen učni proces, ampak tudi spodbujalo lokalna učna središča k inovacijam. Izboljšali bi kakovost poklicnega in strokovnega izobraževanja in spodbujali podjetnost.
Tekom projekta bomo sodelovali z različnimi lokalnimi kmetovalci in proizvajalci hrane. Dijake bomo ozaveščali o pomembnosti zdrave, neoporečne, polnovredne in trajnostne prehrane. Le ta je pomembna za rast, razvoj, imunski sistem, miselne procese mladostnika.
Poudarjali bomo pomen liofilizacije kot načina konzerviranja živil brez umetnih dodatkov konzervansov, poudarili obstojnost, enostavnost, hitrost uporabe te vrste prehrane, kjer lahko uporabimo široko paleto živil in tako zagotovimo polnovreden obrok. Pri liofilizaciji se ohranja tudi okus in tekstura živila.
Izdelovali bomo prehranske dodatke in polnovredne obroke tudi za živali.
Biotehniška šola Maribor želi obnoviti šolsko prodajalno. Ta naj bi postala bolj privlačna za kupce. V šolski prodajalni bi lahko ponujali raznovrstne produkte. Prodajali bi jih naši dijaki in s tem krepili komunikacijske veščine, podjetništvo in trženje. Z pestro izbiro živil bi kupce ozaveščali in usmerjali k zdravim prehranjevalnim navadam. Sadje in zelenjavo bi lahko potrošnikom v liofilizirani obliki ponujali celo leto. Liofilizirano sadje bi dodajali mešanicam kremnega medu. Na voljo bi bili tudi liofilizirani čebelji produkti.
Na Biotehniški šoli Maribor je potrebna tudi preusmeritev kmetijske dejavnosti in prilagajanje le te naravovarstvenim smernicam, potrebam trga dela, smernicam razvoja mestne občine Maribor in seveda vpisu dijakom v različne programe. Dijakom moramo omogočiti čim več možnosti za izvajanje praktičnega pouka. Tega je najlažje izvajati na šolskem posestvu, kjer dijake poučujejo izobraženi strokovnjaki. Skupaj se bomo učili pridelovati živila predvsem na ekološki način in z ustreznim konzerviranjem ohranili njihovo hranilno in biološko vrednost. Vse to bo zanimiv in inovativen pristop k izobraževanju dijakov. Z pridobljenim znanjem bi lahko ustvarjali lastna podjetja, svoje inovacije in tržne priložnosti. Z izmenjavo izkušenj in znanj naših partnerjev bomo krepili evropsko zavest, učenje tujih jezikov širili tržne priložnosti znotraj ali celo izven mej Evropske unije.
Sodelovanje z Sredno odborno školo v Banski Bistrici in Střední škola zemědělská a veterinární Lanškrou bo pripomoglo k promociji poklicev. V šolskih prodajalnah vseh sodelujočih šol bomo lahko ponujali široko paleto inovativnih liofiliziranih izdelkov.
Ker imamo vse tri šole tudi program veterinarski tehnik, bomo lahko z načinom liofilizacije konzervirali tudi živalsko hrano – liofilizirano meso, drobovina z dodatki zelenjave. Liofilizirali bomo tudi priboljške za naše hišne ljubljenčke. Veliko naših maturantov se že zdaj ukvarja z prodajo hrane za živali, lastniki so čedalje bolj zahtevni in želijo za svoje ljubljenčke najboljše.
Na izmenjavah bomo spoznavali način kmetovanja, predelave živil v vseh treh državah. Spoznavali bomo nove inovativne načine kmetovanja, predelave. Naše izdelke, inovacije bomo predstavljali na tržnici okoliškim prebivalcem.
Kristina Dolinar Paulič, koordinatorica projekta