l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

logo1    logo2

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

Let it rain! A Solar Powered Irrigation System Built by Students

Uvod v projekt Let it rain! A Solar Powered Irrigation System Built by Students

V šolskem letu 2018/2019 smo s šolo Stadtteilschule Rissen iz Hamburga v Nemčiji (http://www.stadtteilschule-rissen.de/) zaključili dvoletni projekt We can bee friendlier to the nature. Več o zaključenem projektu si lahko preberete na povezavi: http://www.bts.si/index.php/dejavnosti/projekti/mednarodni-projekti/stadtteilschule-rissen-iz-hamburga-v-nemciji.

Zaradi odličnega sodelovanja pri prvem projektu smo se odločili, da nadaljujemo s pripravo novega.

Preberi več

Blog projekta

Vse, ki vas zanima kaj delamo v okviru projekta Erasmus+ z naslovom Let it rain! A Solar Powered Irrigation System Built by Students je tu blog, ki vam bo v pomoč pri spremljanju naših aktivnosti. Na blogu si lahko preberete kaj dela partnerska šola iz Rissena v Hamburgu in kaj delajo naši dijaki.

Blog je v angleškem jeziku, ker je to uraden jezik projekta. Verjamem, da to ne bo ovira pri spremljanju našega dela.

Blog projekta: https://www.letitrainasolarpoweredirrigationsystem.com/

Ekipa projekta Erasmus+

Poraba vode v gospodinjstvu

Poraba vode v gospodinjstvih

Pomanjkanja vode je postal globalni problem svetovnih razsežnosti. Ali enako razmišljamo tudi Slovenci? Večji del Slovenije je še vedno dovolj preskrbljen s pitno vodo, tako da tudi ob dolgotrajnejših sušah ni zaznati njenega večjega pomanjkanja. Kako dolgo nam bo to še uspevalo?

Pred desetletji se še nihče ni vpraševal, koliko jo porabimo za kuhanje, umivanje, ročno pomivanje posode in strojno pranje perila, za izdelavo različnih dobrin: oblačil, papirja, in za zalivanje rastlin v rastlinjakih … Danes pa smo že potratno kopanje v banjah večinoma nadomestili z manj potratnim tuširanjem.

Poraba vode v Sloveniji

Poraba vode za lastne potrebe se samo še povečuje. Vsak Slovenec je v letu 2017 v povprečju porabil 113 litrov pitne vode na dan oziroma 41,3 m3 na leto (SURS 2018); dve leti kasneje, leta 2019, pa je poraba 104 litrov na dan.

Preberi več

Kaj menijo dijaki o vodi in namakanju?

Voda je tema, o kateri govorimo praktično vsi. O njej se govori doma, med sosedi, v vrtcu, osnovni šoli, srednji šoli, med upokojenci ...

Zakaj se toliko pogovarjamo o njej? Verjetno zato, ker brez nje ni življenja. Žal pa se vedno več govori o njej zaradi tega, ker jo je vedno manj, predvsem pitne vode. Tako tekoče kot stoječe vode so vedno bolj onesnažene. Vedno več pa se o njej govori tudi v povezavi z namakanjem rastlin.

Kaj pa menijo naravovarstveniki o vodi? Kaj jim pomeni voda? Kaj je za njih čista voda? Kaj je namakanje oz. kakšen pomen ima?

Verjetno se marsikdo najde v njihovih odgovorih. Kako zares pa se zavedamo, da je skrajni čas, da nekaj ukrenemo za zaščito različnih virov vode pa je druga zgodba. Tudi o namakanju večjih površin moramo vedno bolj razmišljati, saj so padavine zelo neenakomerno razporejene in posledično je vedno več suš, ki ogrožajo naše pridelke.

Preberi več

Meteorološko poročilo za marec

Marec je bil ponovno temperaturno zelo turbolenten. Temperature so šle gor, pa dol, pa spet gor pa dol, kar se je dogajalo skozi celoten mesec (vsaj 4). Zanimivo, da se je to dogajalo tudi v letu 2020, 2019 in delno v letu 2018. Zaradi visokih temperatur je konec meseca začelo cveteti sadno drevje (breskve, češnje in slive), na izpostavljenih legah pa smo lahko občudovali belo preprogo cvetov, ki so se odprli na črnem trnu (Prunus spinosa). Temperaturni prag 5 °C (vsaj 6 dni zapored mora biti povprečna dnevna temperatura nad to temperaturo) je bil dosežen 23.3., kar je 9 dni kasneje, kot je dolgoletno povprečje.

Temperaturni prag 8 °C je bil dosežen 29.3., kar pa je 10 dni prej, kot je dolgoletno povprečje.

Ta dva podatka nam kažeta na to, da je bila prva polovica meseca pod dolgoletnim temperaturnim povprečjem, predvsem zadnji teden v marcu pa je dvakratno presegal povprečne temperature.

Preberi več