l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

logo1    logo2

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

Naravovarstveni tehnik

Naravovarstveni tehnik Vpisni pogoji Predmetnik Matura Kam naprej? Dogodki

 

Če potrebujete še dodatne informacije o programu naravovarstveni tehnik sem vam na voljo na mailu: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali na telefonu 02/235 37 00 (tajništvo) in prosite za Simona Gračnerja.

 

Hvala vsem tistim, ki se odločite za program naravovarstveni tehnik. Zagotovo ste na pravi strani, na strani narave. Verjamem, da bomo skupaj močnejši. Narava nas potrebuje, mi pa njo še bolj.

 

Daljša predstavitev programa naravovarstveni tehnik: https://www.youtube.com/watch?v=mcbCsQVW3yQ&feature=youtu.be

 

Na tej povezavi si lahko pogledate krajše filme o tem kaj počnemo pri programu naravovarstveni tehnik: http://www.bts.si/index.php/naravovarstveni-tehnik

 

V programu naravovarstva se bodo dijaki naučili prepoznavati vplive delovanja človeka na naravo, okolje in prostor, vzdrževati naravno in kulturno krajino... Težišče programa bo na varovanju okolja, informiranju o pomenu naravnih vrednot, varstvu naravnih virov in zavarovanih območjih v Sloveniji. Veliko kratkih informacij vam lahko ponudijo tudi ZLOŽENKA, VPISNIK in FILM O PROGRAMU. Predstavitev v oddaji Ljudje in zemlja si lahko ogledate na povezavi http://4d.rtvslo.si/arhiv/ljudje-in-zemlja/174455873. Več o aktivnosti programa naravovarstveni tehnik si lahko preberete pod Dogodki.

 

Možnosti zaposlovanja na področju naravovarstva so zelo pestre: naravni parki, zavarovana področja narave, vodenje v naravi, pridobivanje alternativnih virov energije, samostojno upravljanje kompostarn, bioloških čistilnih naprav, delo v raziskovalnih laboratorijih, v koordinacijah za sonaravni-trajnostni razvoj, v industriji, v podjetjih, ki skrbijo za standarde kakovosti proizvodnje, ki ne vpliva negativno na naravna ravnovesja in onesnaževanja. Program ponuja povsem nove možnosti izobraževanja in zaposlovanja, kot je npr. gojenje koristnih predatorjev. Dijakom s podeželja omogoča izvajanje dopolnilnih dejavnosti na kmetiji, kot so npr. pridobivanje bioplina, ogrevanje naselij z alternativnimi viri energije, izvajanje številnih opazovanj, vzdrževanj ekosistemov v naravi (habitati, ptice, redke rastlinske in živalske vrste...).

 

Da je pouk bolj zanimiv izvajamo različne projektne dneve, naravoslovne dneve in strokovne ekskurzije, ki so neposredno povezane s temami, ki jih obravnavamo.

 

Strokovne ekskurzije

V okviru strokovnih ekskurzij dijaki programa naravovarstveni tehnik obiščejo botanični vrt Tal 2000, Botanični vrt Univerze v Mariboru, krajinski park Logarska dolina in center Rinka na Solčavskem, Park Škocjanske jame, naravni rezervat Škocjanski zatok, Kozjanski regijski park, Notranjski regijski park z naravnim spomenikom Rakov Škocjan, krajinski park z Ekomuzejem Pivških presihajočih jezer, gozdna pot Mašun,  Učni poligon za samooskrbo Dole, Center ponovne uporabe Rogaška Slatina, Razvojni center narave Poljčane, Svet energije, GEN-i Krško, obnovljivi viri energije Cmurek Avstrija, dolino pod Poncami in dolino Vrat v TNP, Slovenski planinski muzej v Mojstrani in naravni rezervat Zelenci ...

VPISNIK 002VPISNIK 005

VPISNIK 003VPISNIK 018

VPISNIK 011VPISNIK 017

 

Športni dnevi

Za športno aktivnost naših dijakov skrbimo s športnimi dnevi. Tako se ukvarjamo z adrenalinskimi športi, smučamo, drsamo, sopihamo na pohode na bližnje hribe, bowlamo, igramo nogomet, odbojko, tenis, badminton …

Posebno popestritev športnih dni so atletska tekmovanja na atletskem stadionu na Poljanah na Studencih v Mariboru. Dijaki se pomerijo v teku na 100 m, v štafetnem teku, v skoku v višino, metu krogle in še v drugih atletskih disciplinah. Dijaki se tako pomerijo v atletskih disciplinah in preživijo prijeten dan druženja v tekmovalnem duhu.

phoca thumb l sportni dan atletika 2014 003phoca thumb l sportni dan atletika 2014 017

 

Kulturni dnevi

Na naši šoli pa ne pozabimo tudi na kulturo, Kulturni dnevi nas obogatijo in/ali nas zabavajo s  spoznavanjem kulturnih znamenitosti Maribora in Ljubljane, ogleda univerzitetne in splošne knjižnice Maribor, ogleda razstav in muzejev v Mariboru in širše po Sloveniji. Vsako leto se odpravimo v kino, kjer si ogledamo aktualne filme. V času šolanja obiščemo tudi Slovensko narodno gledališče v Mariboru ter se udeležimo ogleda aktualnega dramskega dela.

Kulturni dnevi so namenjeni tudi obiskom rojstnih hiš znanih slovenskih književnikov (Cankarjeve spominske hiše, Jurčičeve in Trubarjeve domačije).

Kulturni dnevi so namenjeni tudi šolskim proslavam ob dnevu državnosti ter ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Na proslavah sodeluje Vokalna skupine BTŠ MB ter dijaki s pevskimi, glasbenimi, govornimi in umetniškimi sposobnostmi.

Pust obeležimo s skupnim kulturnim dogodkom, kjer se dijaki posameznih oddelkov našemijo v raznolike skupinske ali individualne maske. Dijaki in profesorji tako izkazujejo svojo izvirnost in ustvarjalnost.

phoca thumb l pust 2019 007phoca thumb l pust 2019 001

INTERESNE DEJAVNOSTI 3INTERESNE DEJAVNOSTI 4

phoca thumb l ljubljana maj 2018 18phoca thumb l dolenjska kulturna 2014 010

 

Naravoslovni dnevi

Naravoslovni dnevi in ekološki dnevi so raznoliki. Dijaki obiščejo v prvem letu Mariborski otok in se seznanijo z pomembnostjo tega naravnega spomenika iz naravovarstvenega in ekološkega vidika. V drugem letniku obiščemo čistilno napravo v Dogošah. V tretjem letniku se odpravimo v krajinski park Goričko ter obiščemo Vulkanijo. V četrtem letniku se dijaki odpravijo v Šaleško dolino, si ogledajo znameniti Velenjski grad in se podajo pod zemljo, saj obiščejo Muzej premogovništva v Velenju.

INTERESNE DEJAVNOSTI 10INTERESNE DEJAVNOSTI 12

 

Terenske in laboratorijske vaje

PRIDOBIVANJE ZELISC 2017 13HROSCI5

UREJANJE MLAKEVISOKA GREDA

DOLE 1DOLE 2

CELJE 2DOLE 5

 

S klikom na spletno povezavo lahko pridete do Interaktivni vodnik za določanje samoniklih in gojenih lesnatih rastlin Slovenije.

 

Na spodnji povezavi si lahko ogledate oddajo To bo moj poklic v kateri so podrobneje predstavili poklic Naravovarstveni tehnik.

Oddaja vam bo podala tudi odgovor nato kakšna je razlika med poklicem Naravovarstveni tehnik in Okoljevarstveni tehnik.

TO BO MOJ POKLIC

 

ZAKLJUČEK ŠOLANJA

Ob koncu šolanja dijaki opravljajo poklicno maturo. Da dijaki dobijo veliko znanja dokazujejo na poklicni maturi, kjer so zelo uspešni. Pogosto dijaki zaključijo šolanje kot zlati maturantje. 

MARIO SEKOL ZLATI 2019 001MARIO SEKOL ZLATI 2019 002

DSL 9159popPODELITEV POKLICNA MATURA 2018 014

POKLICNA MATURA2POKLICNA MATURA1

POKLICNA MATURAmihaela brdo

 

RAZISKOVALNA DEJAVNOST IN TEKMOVANJA

Dijaki programa naravovarstveni tehnik se med šolanjem udeležujejo najrazličnejših tekmovanj. Svoje znanje pa širijo tudi z raziskovalnimi dejavnostmi, kot je tekmovanje mladih raziskovalcev. V okviru teh tekmovanj dosegajo vrhunske rezultate tako na regijskem kot državnem nivoju. Del teh dejavnosti si lahko ogledate v spodnjih vrsticah.

Regijsko tekmovanje Mladi za napredek Maribora

Srebrno priznanje in 2. mesto za Mihaelo Roškarič (pdf., 1,14 MB)

 

Državno tekmovanje Mladih raziskovalcev Slovenije

Plakat - Državno tekmovanje mladih raziskovalcev Slovenije (pdf., 7,47 MB)

Srebrno priznanje za Mihaelo Roškarič na Državnem tekmovanju mladih raziskovalcev Slovenije (pdf., 706 KB)

Srebrno priznanje za mentorico Tatjano Đurasovič na Državnem tekmovanju mladih raziskovalcev Slovenije (pdf., 1,42 MB)

 

 

PROJEKTNO - RAZISKOVALNE NALOGE:

 

PROJEKTI

 

Mednarodni projekt Pirati plastike - Plastic Pirates - Go Europe!

Pirati plastike - Plastic Pirates – Go Europe! je skupna kampanja ljubiteljske znanosti, ki je nastala na pobudo nemškega zveznega ministrstva za izobraževanje in raziskave (BMBF) v sodelovanju s portugalskim ministrstvom za znanost, tehnologijo in visoko šolstvo ter slovenskim ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport.

Cilji kampanje so okrepiti znanstveno sodelovanje v Evropi, spodbujati predanost ljubiteljskih znanstvenikov ter doseči večje ozaveščanje in zavedanje o okolju. Gre za praktično povabilo mladim, da temeljiteje razmislijo o nekem problemu.

Najpomembnejši cilj projekta je raziskati problematiko plastičnih odpadkov v okolju in vpliv plastičnih odpadkov, ki se prenašajo v morja po celinskih vodnih poteh.

Dijaki, učenci, učitelji in znanstveniki sodelujejo pri vrednotenju mikroplastike v rekah in njihovih ustjih ter prispevajo k boljšemu razumevanju okoljskih problemov. Svoje rezultate bomo pošiljali znanstvenikom v obdelavo.

Projekt lahko spremljate na povezavi: Pirati plastike - Plastic Pirates - Go Europe!
PIRATI PLASTIKE 2021 009

 

Mednarodni projekt ERASMUS+: Let it rain! A Solar Powered Irrigation System Built by Students

V šolskem letu 2019/2020 nadaljujemo sodelovanje s šolo Stadtteilschule Rissen iz Hamburga v Nemčiji. Naslov novega projekta je Let it rain! A Solar Powered Irrigation System Built by Students.

Tema za novi projekt se je ponujala sama po sebi. Glede na to, da smo že pri prvem projektu spremljali vreme in pri tem ugotovili, da je vedno manj padavin oz. vedno višja temperatura, ki prinaša s seboj sušo, smo hitro ugotovili, da bi bilo najbolje, če bi bila glavna tema novega projekta voda.

Projekt lahko spremljate na povezavi: Let it rain! A Solar Powered Irrigation System Built by Students.

HAMBURG 2019 104

 

Mednarodni projekt s šolo Lycée du Pflixbourg iz Francije

V šolskem letu 2019/2020 smo v okviru programa naravovarstveni tehnik začeli sodelovati s šolo Lycée du Pflixbourg iz Francije. Gre za šolo iz SZ dela Francije (Alzacije), ki daje velik poudarek naravovarstvu in kmetijstvu. Odločili smo se, da prvo izmenjavo izvedemo v Mariboru z dijaki iz programa Gestion des Milieux Naturels et de la Faune oz. Upravljanje z naravnim okoljem in divjimi živalmi. Kako je potekala izmenjava si lahko preberete na povezavi Lycée du Pflixbourg iz Francije.

Na žalost je pandemija virusa vplivala tudi na naš obisk v Franciji. Obisk šole v mestu Colmar v Franciji smo prestavili na naslednje leto.

FRANCOZI 2019 037 fit 400x225

 

Mednarodni projekt ERASMUS+: We can bee friendlier to the nature

Namen in cilji projekta so, da dijake naučimo, da ni dovolj, da znamo nekaj pridelati, ampak da znamo pridelke tudi predelati in jih na koncu tudi prodati. Pri tem bomo dajali prednost okolju prijaznejšim metodam. Eden od ciljev je tudi, da dijake naučimo povezovanja in sodelovanja v timu, in da pri tem nimajo predsodkov s kom sodelujejo. Zato bomo dali velik poudarek tudi medkulturni raznolikosti. Končni cilj je ustvariti nove ideje in izdelke, ki bodo koristili vsem sodelujočim v projektu tudi, ko se bo projekt že zaključil. Več o projektu si lahko preberete na povezavi We can bee friendlier to the nature in na BLOGU: http://www.bts.si/index.php/1007-blog-projekta-erasmus

DSC02163

 

Mednarodni projekt: Odgovorno s hrano - We Eat Responsibly

Pilotni projekt Odgovorno s hrano/We Eat Responsibly! je eden prvih poskusov v EU, ki bo obravnaval ključna vprašanja porabe hrane v šolskih programih. Gre za mednarodni projekt, v katerem poleg slovenskih ekošol sodelujejo tudi ekošole  iz osmih partnerskih držav: Bolgarije, Češke, Hrvaške, Latvije, Malte, Poljske, Romunije in Hrvaške. Izbrani smo bili kot pilotna šola med srednjimi šolami. Več o projektu si lahko preberete na povezavi Odgovorno s hrano - We Eat Responsibly.

NAZAJ H KORENINAM

 

Mednarodni projekt: ESFALP - European school for a living planet

Dijaki naše šole se z veseljem priključijo mednarodnim projektom, ki jim zagotovo dodatno razširijo obzorje. Kaj se je Mihaela Roškarič naučila in doživela v Avstriji in Romuniji lahko preberete na spodnji povezavi. Izvedeli boste tudi česa smo se lotili v okviru tega zanimivega projekta. Več o projektu najdete na povezavi ESFALP - European school for a living planet.

ESFALP ROMUNIJA

 

Državni projekt: Mesec prostora

Osrednja tema Meseca prostora, ki ga izvaja Ministrstvo za okolje in prostor je namenjena mestom in urbanemu razvoju. S sloganom želijo izpostaviti in opozoriti na vlogo mest in urbanih območij v širšem prostoru na eni strani ter vlogo mestnega prostora za kakovost življenja na drugi strani.

Na Biotehniški šoli Maribor, je v sklopu Meseca prostora na povabilo Ministrstva za okolje in prostor potekal projekt že tretje leto zapored. Več o samem projektu si lahko preberete na povezavi Mesec prostora.

MESEC PROSTORA

 

 

Še več o naših aktivnostih si lahko ogledate v FOTOGALERIJI.

CELJE 1CELJE 3

CELJE 4PREKMURJE

DOLE 3DOLE 4

CMUREK 1CMUREK 2

KRSKO 1KRSKO 2

NARAVOVARSTVENI TEHNIK 2014 001NARAVOVARSTVENI TEHNIK 2014 008

NARAVOVARSTVENI TEHNIK 2014 010NARAVOVARSTVENI TEHNIK 2014 009

LOGARSKA DOLINA 1SOLCAVSKO