l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

We can bee friendlier to the nature

       LOGOTIP PROJEKTA        

 

erasmus logo web  novi logo BTS MARIBOR  475897693 780x439

 

Meteorološko poročilo za februar 2019

Pa naj še kdo reče, da se ne dogajajo podnebne spremembe. Vremenske razmere se ekspresno spreminjajo, še posebej, če jih primerjamo z dolgoletnimi meritvami. Letošnji februar je bil pravo nasprotje lanskemu. Lani je februar pokazal zobe in dokazal, da ni zastonj zimski mesec. Letos pa topel, kot da bi bila že pomlad.

Razlika med najvišjo (28. februarja) in najnižjo (7. februarja) izmerjeno temperaturo v mesecu je bila kar 31 °C. Iz tega lahko razberemo, da smo imeli hladne noči in jutra in previsoke dnevne temperature.

Preberi več

Meteorološko poročilo za januar 2019

Januar je osrednji mesec meteorološke zime in običajno najhladnejši mesec v letu, kar pa ni veljalo za lanski januar, ki je bil tretji najtoplejši mesec, odkar v Sloveniji merimo temperaturo. Letos je bil januar temperaturno bolj podoben zimi, čeprav so bile temperature še vedno previsoke.

Razlika med najvišjo (17. januar) in najnižjo (26. januar) izmerjeno temperaturo v mesecu je bila 23,3 °C.

Povprečna mesečna temperatura je bila nekoliko višja kot v povprečju obdobja od leta 1981 do leta 2010, znašala je 0,17 °C in je bila od dolgoletnega povprečja višja za 0,27 °C.

Preberi več

Priprava motnega jabolčnega soka

Jabolka smo sortirali in oprali v vodi, nato smo jih zložili v zaboj in še enkrat oprali. Nato smo jih zmleli v mlinu in drozgo z zaboji prenesli v stiskalnico. Drozgo smo stisnili na 150 barov. Jabolka so bila prezrela, zato je sok slabo iztekal. Iz 80 kg jabolk smo iztisnili 22 litrov jabolčnega soka, katerega smo skozi cedilo prelili v posodo, v kateri je počakal do naslednjega dne, v tem času so se večji delci jabolk usedli. Soku nismo dodali nobenih dodatkov.

Preberi več

Meteorološko poročilo za december

Tudi v decembru se je nadaljevalo pretoplo vreme za ta čas. Povprečne temperature so bile v tem času zelo raznolike, nekaj dni smo imeli povprečne temperature pod ničlo, nekaj dni nad ničlo in to se je ponavljalo skozi cel mesec. Nadaljeval se je drastičen trend zniževanja količine padavin.

Razlika med najvišjo (4. december) in najnižjo (16. december) izmerjeno temperaturo v mesecu je bila kar 26,4 °C. To ni tako veliko presenečenje, glede na zelo velika temperaturna nihanja skozi mesec.

Povprečna mesečna temperatura je bila višja kot v povprečju obdobja od leta 1981 do leta 2010, znašala je 1,09 °C in je bila od dolgoletnega povprečja višja za 0,29 °C.

Preberi več

Priprava bistrega jabolčnega soka

Naš bistri jabolčni sok smo pridelali iz sorte RUBINETTE, ki je križana s COX ORANGE X ZLATI DELIŠES.

1. Najprej smo prebrali obrana jabolka. Za sok smo odbrali jabolka s premerom manjšim od 6 cm in poškodovana oz. estetsko manj lepa. Jabolka najboljše kakovosti so šla v prodajo.

Preberi več