l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

Priprava motnega jabolčnega soka

Jabolka smo sortirali in oprali v vodi, nato smo jih zložili v zaboj in še enkrat oprali. Nato smo jih zmleli v mlinu in drozgo z zaboji prenesli v stiskalnico. Drozgo smo stisnili na 150 barov. Jabolka so bila prezrela, zato je sok slabo iztekal. Iz 80 kg jabolk smo iztisnili 22 litrov jabolčnega soka, katerega smo skozi cedilo prelili v posodo, v kateri je počakal do naslednjega dne, v tem času so se večji delci jabolk usedli. Soku nismo dodali nobenih dodatkov.

Naslednji dan smo sok pasterizirali. Pripravili smo 14 l motnega jabolčnega soka. Sok smo pasterizirali na temperaturi 86 °C. Pri polnjenju v steklenice je imel v uvodu temperaturo 78,8 °C, ki pa je v 11 minutah padla pod 70 °C. Steklenice smo zaprli z zamaškom, nato pa jih za 1 minuto položili, da se je zamašek razkužil. Steklenice smo v hladni vodi ohladili pod 30 °C in jih zložili v lesene zaboje.

Ivan Praznik, 3.a KPT

MOTNI SOK 2019 001MOTNI SOK 2019 002

MOTNI SOK 2019 003MOTNI SOK 2019 004

MOTNI SOK 2019 005MOTNI SOK 2019 006

MOTNI SOK 2019 007MOTNI SOK 2019 008

MOTNI SOK 2019 009MOTNI SOK 2019 010

MOTNI SOK 2019 011MOTNI SOK 2019 012