l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00, Telefaks: (02) 235 37 01

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

Priprava marmelade

Pri predmetu Predelava sadja smo se učili kako sadje predelati (skuhati) v marmelado. Zato smo se odločili, da bomo tudi mi skuhali svojo marmelado. Marmelade smo pripravljali iz zamrznjenih višenj in malin ter iz svežih BIO limon in pomaranč.

Na začetku smo si pripravili nože, pladnje na katerih smo rezali, različne posode, tehtnice, kuhalnice in ostale pripomočke ter seveda sadje. Pri delu je bila zelo pomembna higiena, zato smo si pogosto umivali roke in se primerno oblekli. Profesor Podjavoršek nam je dal nekaj napotkov in nato smo lahko pričeli z delom. Pri pripravi marmelad smo se držali receptov, ki smo jih dobili.

Priprava marmelad je zelo pomembna. Gre za končni izdelek iz sadja, ki je lahko gospodarsko zelo koristen, saj lahko z njim lažje prodamo sadje, ki ga pridelamo na kmetijah.

Postopek priprave marmelade

Potrebovali smo:

  • Želirno sredstvo v razmerju 2:1
  • 1250 g sadja
  • 500 g sladkorja

SHEMA

Priprava:

Želirnemu sredstvu smo dodali 2 žlici sladkorja in premešali.

PRIPRAVA MARMELADE 2018 001

Pripravljeno sadje in želirno sredstvo.

PRIPRAVA MARMELADE 2018 002

Pripravljeno želirno sredstvo zmešamo s sadjem (sadje mora biti hladno).

PRIPRAVA MARMELADE 2018 003

Kuhamo ob močnem ognju in stalno mešamo. Preden zavre, po želji sadje spasiramo.

PRIPRAVA MARMELADE 2018 004

Ko zavre, dodamo sladkor (500 g). Ob stalnem mešanju kuhamo še 3 minute.

PRIPRAVA MARMELADE 2018 005

Po potrebi odvzamemo peno.

PRIPRAVA MARMELADE 2018 006PRIPRAVA MARMELADE 2018 006a

Ko odvzamemo peno lahko pričnemo maso vlivati v kozarce.

PRIPRAVA MARMELADE 2018 007

Vse kozarce obračamo na glavo za 5 minut.

PRIPRAVA MARMELADE 2018 008

Ob dodatku želirnega sredstva in sladkorja lahko opravimo tudi želirni preizkus.

PRIPRAVA MARMELADE 2018 009

Želirni preizkus je pomožen kuharski postopek, s katerim ugotavljamo, če se je jed – najpogosteje marmelada in džem, med kuhanjem zadosti zgostila. Želirni preizkus opravimo tako, da z žličko iz posode, v kateri kuhamo jed, zajamemo malo tekočine. Ko se kapljica, ki jo z žličke kanemo na krožniček, ne razleze, je jed zadosti gosta, oziroma kuhana. 

Pripravljali in fotografirali: dijaki 3.a in 4.a kmetijsko-podjetniški tehnik

Še nekaj utrinkov:

PRIPRAVA MARMELADE 2018 010PRIPRAVA MARMELADE 2018 011

PRIPRAVA MARMELADE 2018 012PRIPRAVA MARMELADE 2018 013

PRIPRAVA MARMELADE 2018 014PRIPRAVA MARMELADE 2018 015

PRIPRAVA MARMELADE 2018 016