l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00, Telefaks: (02) 235 37 01

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

Odgovorno s hrano – We Eat Responsibly

Delavnica Food Revolution

V četrtek, 2. 3. 2017, smo se dijaki zbrali v okviru projekta Odgovorno s hrano. Z nami je bila gospa Tanja Gobec, ki nam je pripravila delavnico z naslovom Food Revolution. Namen delavnice je bil pripraviti nam znane jedi na čim bolj enostaven način, s poudarkom na pirini moki.

Tokrat smo pekli mini pice, sladke in slane pite, palačinke ter pripravljali testenine.

Preberi več

Predavanje: Sadje naj bo pravično!

Glavni cilj, ki smo si ga zadali pri projektu Odgovorno s hrano je vzpodbujanje uporabe lokalno pridelane hrane oz. kot smo že večkrat zapisali: "Posegajmo pogosteje po lokalno pridelani hrani in bomo večkrat dobro in zdravo jedli." Ker pa to ni vedno mogoče, predvsem zaradi tega, ker določenih stvari ne moremo pridelati pri nas ali pa želimo poizkusiti še kaj drugega, posegajmo vsaj po izdelkih iz pravične trgovine (Fair Trade). Ker premalo poznamo kaj je pravična trgovina in kako deluje, smo se odločili, da povabimo na šolo Živo Lopatič, ki je ena izmed ustanoviteljev Zadruge Buna in hkrati vodja pravične trgovine 3MUHE in Živo Kavka Gobbo, predsednico društva za sonaravni razvoj Focus.

Preberi več

Krožek Naravna kozmetika 4

V šolskem laboratoriju smo se ponovno zbrali člani krožka Naravna kozmetika. Tokrat smo si zadali za cilj, izdelati milo po vročem postopku. Pri kuhanju tega mila, je pomembno, da smo zelo previdni, saj uporabljamo NaOH (natrijev hidroksid). To je baza, ki je lahko ob nepravilni uporabi nevarna, a mi smo se dela lotili premišljeno in natančno. Pomembno je, da si zapomnimo, da damo vedno NaOH v vodo, in nikoli obratno, saj NaOH v stiku z vodo postane zelo vroč in lahko eksplodira.

Preberi več

Slovensko-ameriško druženje ob hrani

Na Biotehniški šoli Maribor imamo to srečo, da imamo Angleški klub, ki ga vodita dva Američana. V Sloveniji živita že nekaj let in sta poleg naše kulture že dodobra spoznala tudi našo hrano. Zato smo se odločili, da v okviru mednarodnega projekta Odgovorno s hrano z njimi predstavimo dijakom dva povsem različna koncepta prehranjevanja.

Pripravili smo družabno, zabavno, okusno in poučno srečanje.

Preberi več

Mednarodna konferenca o odgovornem ravnanju s hrano

V okviru projekta Odgovorno s hrano – We Eat Responsibly je v četrtek, 15. 12. 2016, v Ljubljani potekala Mednarodna konferenca o odgovornem ravnanju s hrano in drugi primeri dobrih praks programa Ekošola.

V uvodu sta nam spregovorila mag. Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola in mag. Saša Dragar Milanović, glavna republiška inšpektorica za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo. Tina Hribar pa nam je predstavila smernice projekta.

Preberi več