l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00, Telefaks: (02) 235 37 01

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

Delavnica Food Revolution

V četrtek, 2. 3. 2017, smo se dijaki zbrali v okviru projekta Odgovorno s hrano. Z nami je bila gospa Tanja Gobec, ki nam je pripravila delavnico z naslovom Food Revolution. Namen delavnice je bil pripraviti nam znane jedi na čim bolj enostaven način, s poudarkom na pirini moki.

Tokrat smo pekli mini pice, sladke in slane pite, palačinke ter pripravljali testenine.

Najprej smo pripravljali mini pice. S fanti sem zamesila testo iz polnozrnate pirine moke.

FOOD REVOLUTION 2017 001FOOD REVOLUTION 2017 002

Medtem so ostali pripravljali zelenjavo in sadje.

FOOD REVOLUTION 2017 003FOOD REVOLUTION 2017 004

Pripravljeno testo smo zvaljali in iz njega izrezali majhne kroge.

FOOD REVOLUTION 2017 005FOOD REVOLUTION 2017 006

Na testo smo namazali pelate, nato pa po želji naložili šunko, sir, paradižnik, por in kislo smetano. Za boljši okus smo dodali origano.

FOOD REVOLUTION 2017 007FOOD REVOLUTION 2017 008

FOOD REVOLUTION 2017 009FOOD REVOLUTION 2017 010

Po nekaj minutah smo lahko poskusili naše pice.

FOOD REVOLUTION 2017 011FOOD REVOLUTION 2017 012

Tudi krhko testo za pite smo pripravili podobno. Najprej smo ga zamesili, nato zvaljali in izrezali majhne kroge. Za sladke pite smo pripravili nadev iz dušenih jabolk in cimeta, za slane pite pa smo uporabili nadev iz dušene zelenjave s kislo smetano.

FOOD REVOLUTION 2017 013FOOD REVOLUTION 2017 014

FOOD REVOLUTION 2017 015FOOD REVOLUTION 2017 016

Nadev smo naložili na testo, oblikovali pite in jih položili v srajčke za mafine.

FOOD REVOLUTION 2017 017FOOD REVOLUTION 2017 018

FOOD REVOLUTION 2017 019

Predvsem slane pite so bile nekaj posebnega. Je pa okus drugačen, kot smo ga navajeni, predvsem zaradi pirine moke, ki ima specifičen okus.

Za konec nas je čakala še priprava pirinih testenin. V testo za testenine smo dali polnozrnato pirino moko, jajca, vodo in sol. Testo smo zgnetli ter ga pustili počivati pol ure. Nato smo testo na tanko razvaljali ter ga razrezali na tanke trakove.

FOOD REVOLUTION 2017 020FOOD REVOLUTION 2017 021

FOOD REVOLUTION 2017 022

Skuhane testenine smo postregli z zelenjavo. Bile so res dobre.

FOOD REVOLUTION 2017 023FOOD REVOLUTION 2017 024

Med pripravo testenin smo si zaželi še pirinih palačink. Francu ni bilo potrebno dvakrat reči in že se je lotil priprave mase za palačinke.

FOOD REVOLUTION 2017 025

Masa je bila hitro pripravljena in že so se palačinke obračale nad štedilnikom.

FOOD REVOLUTION 2017 026FOOD REVOLUTION 2017 027

Med delavnico smo se imeli zelo lepo, naši izdelki pa so bilo izvrstni.

FOOD REVOLUTION 2017 028

Hvala gospe Tanji Gobec za posredovane ideje.

Zapisala: Patricija Kostanjšek, 2.aNT

Fotografije: Simon Gračner