l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

logo1    logo2

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

Let it rain! A Solar Powered Irrigation System Built by Students

Uvod v projekt Let it rain! A Solar Powered Irrigation System Built by Students

V šolskem letu 2018/2019 smo s šolo Stadtteilschule Rissen iz Hamburga v Nemčiji (http://www.stadtteilschule-rissen.de/) zaključili dvoletni projekt We can bee friendlier to the nature. Več o zaključenem projektu si lahko preberete na povezavi: http://www.bts.si/index.php/dejavnosti/projekti/mednarodni-projekti/stadtteilschule-rissen-iz-hamburga-v-nemciji.

Zaradi odličnega sodelovanja pri prvem projektu smo se odločili, da nadaljujemo s pripravo novega.

Preberi več

Blog projekta

Vse, ki vas zanima kaj delamo v okviru projekta Erasmus+ z naslovom Let it rain! A Solar Powered Irrigation System Built by Students je tu blog, ki vam bo v pomoč pri spremljanju naših aktivnosti. Na blogu si lahko preberete kaj dela partnerska šola iz Rissena v Hamburgu in kaj delajo naši dijaki.

Blog je v angleškem jeziku, ker je to uraden jezik projekta. Verjamem, da to ne bo ovira pri spremljanju našega dela.

Blog projekta: https://www.letitrainasolarpoweredirrigationsystem.com/

Ekipa projekta Erasmus+

Zaključno poročilo projekta

Projekta Let it rain! A Solar Powered Irrigation System Built by Students smo se lotili z namenom, da pokažemo, kako pomembna je uporaba obnovljivih virov energije ter zmanjševanje porabe vode za izboljšanje stanja v okolju zdaj in v prihodnje.

Med izvajanjem projekta nam je to uspelo. Najprej smo v okviru različnih predmetov (trajnostni razvoj, gospodarjenje z naravnimi viri energije) teoretično spoznavali pridobivanje in uporabo električne energije s pomočjo sonca, nato pa smo na šoli in v Hamburgu z dijaki postavili manjši sončni elektrarni. Na šoli bo pridobljena električna energija poganjala namakalni sistem, višek elektrike pa bomo porabili v sušilnici za sušenje zelenjave in sadja. Glede na to, da so dijaki digitalno usmerjeni, je zelo pomembno, da bomo lahko z njimi vseskozi spremljali delovanje sončne elektrarne po mobilnih napravah. Na ta način bodo lahko dijaki v živo spremljali, kako se spreminja proizvodnja elektrike ob različnih vremenskih pogojih oz. ob različni osončenosti solarnih panelov.

Preberi več

Vremensko poročilo za leto 2021

Pred vami je končno vremensko poročilo za leto 2021 in primerjava povprečnih temperatur in padavin od leta 2018 do 2021 (posestvo Biotehniške šole Maribor). Ogledate si lahko vse pomembnejše podatke po mesecih in skupno povprečje za leto 2021. Iz poročila je razvidno, da je bila povprečna temperatura v letu 2021, 11,02 °C oz. višja za 0,47 °C glede na 30 letno povprečje. Leto 2021 je bilo nekoliko hladnejše v Mariboru. Najvišja temperatura je bila 35,2 °C, kar je daleč od rekordno izmerjene temperature na posestvu, ki je znašala 40,6 °C (8. 8. 2013).

Da se temperature dvigujejo dokazujejo tudi minimalne temperature. V letu 2020 in 2021 se rekordni znamki (- 23 °C) nismo niti približali, saj je znašala le – 8,1 °C oz. -10,8.

Preberi več

Meteorološko poročilo za december

Začetek poročila za december ne more biti drugačen kot lani in predlani. Lahko bi rekli: “Že videno oz. Déjà vu.” Tako kot v decembru 2019 smo bili tudi v decembru 2020 in 2021 deležni zelo visokih temperatur za ta letni čas. Posledično ponovno nismo dočakali obilnih snežnih padavin. Kot vsako leto smo tudi letos upali, da bi bil zaključek leta vendarle bel. Dočakali pa smo ravno nasprotno, tako toplega prehoda v novo leto že dolgo nismo imeli. Kot da nismo pričakovali novega leta, ampak prvi pomladni dan.

Razlika med najvišjo (31. december) in najnižjo (10. december) izmerjeno temperaturo v decembru je znašala 19,7 °C, kar je podobno, kot leto prej.

Preberi več