l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

Let it rain! A Solar Powered Irrigation System Built by Students

Uvod v projekt Let it rain! A Solar Powered Irrigation System Built by Students

V šolskem letu 2018/2019 smo s šolo Stadtteilschule Rissen iz Hamburga v Nemčiji (http://www.stadtteilschule-rissen.de/) zaključili dvoletni projekt We can bee friendlier to the nature. Več o zaključenem projektu si lahko preberete na povezavi: http://www.bts.si/index.php/dejavnosti/projekti/mednarodni-projekti/stadtteilschule-rissen-iz-hamburga-v-nemciji.

Zaradi odličnega sodelovanja pri prvem projektu smo se odločili, da nadaljujemo s pripravo novega.

Preberi več

Blog projekta

Vse, ki vas zanima kaj delamo v okviru projekta Erasmus+ z naslovom Let it rain! A Solar Powered Irrigation System Built by Students je tu blog, ki vam bo v pomoč pri spremljanju naših aktivnosti. Na blogu si lahko preberete kaj dela partnerska šola iz Rissena v Hamburgu in kaj delajo naši dijaki.

Blog je v angleškem jeziku, ker je to uraden jezik projekta. Verjamem, da to ne bo ovira pri spremljanju našega dela.

Blog projekta: https://www.letitrainasolarpoweredirrigationsystem.com/

Ekipa projekta Erasmus+

Ekosistemi, izvajanje dejavnosti v prostoru in ekoremediacije

Že ime modula nam pove, da tukaj dijaki spoznavamo različne ekosisteme, med njimi tudi vodne, kot so: jezera, ribniki, morja, barja, močvirja, reke, potoki. Pri vseh vrstah vodnih ekosistemov obravnavamo osnovne značilnosti ekosistema, njihove posebnosti, rastlinske in živalske vrste, ki živijo v njih, njihove funkcije, kdo jih ogroža in spoznavamo praktične primere na posameznih ekosistemih v Sloveniji.

Osnovni cilj je spoznati kako vplivajo vodni ekosistemi na preskrbljenost narave z vodo. Vsi našteti vodni ekosistemi močno vplivajo na zaloge vode, ki so še kako pomembne, ko nastopijo vsakoletne suše. Glede na vremenske napovedi za prihodnost, mora biti naša primarna naloga, da danes zaščitimo vodne vire za jutri in jih ohranimo čiste ter neokrnjene, saj bodo le tako lahko opravljali svojo funkcijo.

Preberi več

Meteorološko poročilo za oktober

Letošnji oktober je bil milo rečeno zelo nenavaden. Lahko bi celo rekel netipičen. Oktober je mesec za katerega ponavadi velja, da je temperaturno in padavinsko zelo stabilen. No, letos pa to ni veljalo, saj je celoten mesec temperatura “poskakovala” kot, da bi bila na rodeu. Še bolj nenavadno pa so se “obnašale” padavine. V prvem delu meseca smo imeli občutek, da nas bo odplaknilo, v drugem delu pa se je na srečo umirilo, tako da so lahko tudi kmetje opravili svoje delo na njivah (spravilo silažne koruze, setev žit,…). Glede na oktobra 2018 in 2019 so bile letos temperature nižje, je pa bilo veliko več padavin.

Razlika med najvišjo (1. in 3. oktober) in najnižjo (14. oktober) izmerjeno temperaturo v oktobru je znašala 21,8 °C, kar je dobre dve stopinji manj kot lani.

Preberi več

Predstavitev izmenjave v Hamburgu

V okviru projekta Let it rain! A Solar Powered Irrigation System Built by Students smo izvedli tudi izmenjavo v Hamburgu. Izmenjave so za dijake zanimive predvsem zaradi tega, ker spoznajo nove prijatelje, zanimivosti mesta, sodelujočo šolo in stvari, ki jih prej nikoli niso počeli. Kaj smo počeli in kako smo se imeli si lahko pogledate v kratkem filmu, ki ga najdete na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=svTNjlYk47M&ab_channel=KARIERNISEJEM-SEJEMPOKLICEVINIZOBRA%C5%BDEVANJA.

Na naslednjo izmenjavo, ki bo v novembru 2021 si vabljen tudi ti.

Koordinator projekta: Simon Gračner