l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

Let it rain! A Solar Powered Irrigation System Built by Students

Uvod v projekt Let it rain! A Solar Powered Irrigation System Built by Students

V šolskem letu 2018/2019 smo s šolo Stadtteilschule Rissen iz Hamburga v Nemčiji (http://www.stadtteilschule-rissen.de/) zaključili dvoletni projekt We can bee friendlier to the nature. Več o zaključenem projektu si lahko preberete na povezavi: http://www.bts.si/index.php/dejavnosti/projekti/mednarodni-projekti/stadtteilschule-rissen-iz-hamburga-v-nemciji.

Zaradi odličnega sodelovanja pri prvem projektu smo se odločili, da nadaljujemo s pripravo novega.

Preberi več

Blog projekta

Vse, ki vas zanima kaj delamo v okviru projekta Erasmus+ z naslovom Let it rain! A Solar Powered Irrigation System Built by Students je tu blog, ki vam bo v pomoč pri spremljanju naših aktivnosti. Na blogu si lahko preberete kaj dela partnerska šola iz Rissena v Hamburgu in kaj delajo naši dijaki.

Blog je v angleškem jeziku, ker je to uraden jezik projekta. Verjamem, da to ne bo ovira pri spremljanju našega dela.

Blog projekta: https://www.letitrainasolarpoweredirrigationsystem.com/

Ekipa projekta Erasmus+

Meteorološko poročilo za maj

Letos je bila vremenska slika v maju popolno nasprotje lanskemu maju. Veliko manj padavin in tudi višje temperature. Padavin je bilo 100 litrov na kvadratni meter manj kot maja 2019. Nadaljevalo se je pomanjkanje padavin glede na dolgoletno povprečje. Zalog vode praktično ni, tako da se za poletni čas ne obeta nič dobrega, še posebej če se bodo pojavljali vročinski vali.

Razlika med najvišjo (9. maj) in najnižjo (6. maj) izmerjeno temperaturo v mesecu je bila 23,1 °C, kar pa je nekoliko manj kot je bila izmerjena razlika v maju 2019, ko je znašala 24,2 °C in nekoliko več kot v maju 2018, ko je znašala 20,5 °C. V oči bode predvsem podatek, da se je zgodila zelo hitra temperaturna sprememba, saj smo v treh dnevih zabeležili najvišjo in najnižjo temperaturo v mesecu.

Preberi več

Predstavitev tem mednarodnega projekta na informativnem dnevu za program naravovarstveni tehnik 2020

Na informativnih dnevih so letos dijaki obiskovalcem prikazali delček tega, kar se učijo in delajo na šoli v okviru programa naravovarstveni tehnik. Hkrati pa so predstavili vsebine, ki jih delajo tudi pri mednarodnem projektu Let it rain! A Solar Powered Irrigation System Built by Students. Med drugim so predstavili poskuse z vodo in poskus pri katerem so obiskovalcem pokazali kako pomembna je vrsta tal za zadrževanje vode v času suše.

Luka K., Martin, Lučka in Lan so predstavili kakšne razlike so med glinenimi in peščenimi tlemi ter kupljenim substratom glede vpojnosti in prepustnosti za vodo, saj je zelo pomembno koliko vode lahko tla zadržijo, saj je ta voda dragocena rezerva za rastline v primeru suše.

Preberi več

Spoznavali smo sončno energijo (solarno energijo)

Sončna energija je neizčrpen vir energije. Sončna energija, ki prispe na površino zemlje, je 15.000 krat večja od celotne energetske porabe človeštva.

Ena izmed pomembnih tem projekta je tudi uporaba sončne energije. V okviru predmeta trajnostni razvoj smo se z dijaki 1.aPTI in 2.aPTI ter 1.a posvetili temu v svetu vedno pomembnejšemu obnovljivemu viru energije. V Sloveniji je stanje glede uporabe sončne energije slabše, vendar se izboljšuje. Podatki stanja kažejo, da je v Sloveniji delež proizvedene električne energije iz sončnih elektrarn 1,7 % v letu 2018 (http://pv.fe.uni-lj.si/files/Pregled_fotovoltaicnega_trga_v_Sloveniji_2018.pdf).

Preberi več