l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00, Telefaks: (02) 235 37 01

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

Kontakt

Vrbanska cesta 30

2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

Telefaks: (02) 235 37 01

 

E-pošta: info@bts.si

Fotogalerija

galerija

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

V tekmovalnem duhu

Tudi v letošnjem šolskem letu smo v okviru projekta Mladi za napredek Maribor raziskovali. Po oddaji nalog in uspešnih zagovorih je 6. 4. 2017 v Narodnem domu v Mariboru potekala že 34. podelitev priznanj mladim raziskovalcem. Biotehniška šola Maribor se je v projekt vključila z dvema raziskovalnima nalogama.

Dijakinji Sergeja Kasper in Anja Žnidar sta pod mentorstvom Nine Klobasa raziskovali bolečino pri konjih. Za raziskovalno nalogo Ugotavljanje in ocena bolečine pri konjih sta prejeli srebrno priznanje.

Dijakinji Klara Lorger in Valentina Šket sta pod mojim mentorstvom raziskovali učinke čebeljih pridelkov. Za raziskovalno nalogo Protimikrobni učinek čebeljih pridelkov sta prejeli zlato priznanje. Naloga se je uvrstila v prvi krog državnega tekmovanja. Na Državnem srečanju mladih raziskovalcev Slovenije je njuna naloga prejela bronasto priznanje.

Tekmovanju mladih raziskovalcev je sledilo tekmovanje Etnološke in Kulinarične značilnosti Slovenije. Dijakinji Silvija Praznik in Monika Steyer sta na tekmovanju sodelovali z nalogo Koroška in Štajerska ob rojstvu in smrti. Dijakinji sta v nalogi predstavili stare navade in običaje ob rojstvu, krstu in pogrebu, tipične jedi, ki so se jedle ob teh dogodkih. Opisali sta rojstvo otroka, povijanje in prehrano novorojenčkov, vlogo in delo babice, in tudi običaje ob smrti, oskrbo mrliča, pogostitev, pripravo mrtvaškega odra.

Dijakinji sta pripravili tipične jedi, jih razstavili ter nalogo tudi uspešno predstavili. Usvojili sta odlično četrto mesto.

In še smo ostali pri kulinariki. 20. aprila 2017 je na Biotehniškem centru Naklo potekalo 3. Tekmovanje v znanju in spretnostih za dijake in študente konzorcija Biotehniških šol Slovenije. Naslov letošnjega tekmovanja je bil MLEKO – NA STIČIŠČU MED TRADICIJO IN SODOBNIMI TRENDI.

Dijaki so tekmovali v znanju, animaciji, fotografiji, kulinariki, vizualni umetnosti in živilstvu.

V kategoriji ANIMACIJA je dijakinja NIKA TOMŠIČ za predstavitev kobiljega mleka prejela ZLATO PRIZNANJE, dijak JURE STOŠIČ pa je za predstavitev kazeinov in kazeinatov prejel SREBRNO PRIZNANJE.

V kategoriji FOTOGRAFIJA je dijakinja NIKITA LENARČIČ za fotografijo z naslovom Žehtar prejela ZLATO PRIZNANJE. Dijakinja NUŠA MLINARIČ je za fotografijo z naslovom Mlečni izdelki prejela BRONASTO PRIZNANJE.

V kategoriji KULINARIKA je dijak MARIO ŽEBOT za pripravo Lososa s špinačo in jogurtovo omako prejel BRONASTO PRIZNANJE, dijakinja ANASTASIYA TSIARENIA pa za pripravo mlečne juhe prav tako BRONASTO PRIZNANJE.

V kategoriji VIZUALNA UMETNOST je Tjaša Ploj za pripravo pogrinjka prejela BRONASTO PRIZNANJE, dijakinja Barbara Lamprehta pa PRIZNANJE.

V kategoriji ZNANJE je dijak IVAN PRAZNIK prejel ZLATO PRIZNANJE, dijak TADEJ RADUHA pa PRIZNANJE.

V kategoriji ŽIVILSTVO je dijakinja MONIKA GOLOB za pripravo skutine tortice prejela ZLATO PRIZNANJE.

Kljub napetosti pred tekmovanjem in njim so se dijaki odlično zabavali. Skupaj smo spoznavali posestvo v Naklem in se spoprijateljili z novimi živalskimi prijatelji. Jedi, ki so jih pripravili naši dijaki, so ti ocenili za odlične!

TEKMOVANJE CELARSKO 2017 001

Polni zagona pa po usvojenih priznanjih nismo končali. Šest dijakov se je odločilo, da se pomeri še o znanju o čebelah.

V soboto 6. 5. 2017 smo se udeležili 40. državnega tekmovanja mladih čebelarjev v Velenju. Na tekmovanju so sodelovali trije pari dijakov in dijakinj naše šole: Ivan Praznik in Jakob Pulko, Michelle Vrbanić in Sara Vrečun, Eva Glunec in Mihej Mukenauer.

Po prisrčnem sprejemu malih plesočih čebelic so se dijaki in učenci odpravili v učilnice, v katerih je potekal glavni del tekmovanja. Mentorji čebelarskih krožkov smo medtem izmenjevali dragocene izkušnje in se dogovarjali o organizaciji in izvedbi nadaljnjih tekmovanj. Po kosilu je sledil voden ogled mesta Velenje in velenjskega gradu. Iz sončnih ulic Velenja smo se nato odpravili v telovadnico, kjer je med pevskimi in dramskimi vložki sledila razglasitev rezultatov. Vse trije pari naših dijakov so usvojili srebrna priznanja.

CEBELARSKO TEKMOVANJE 2017 005

Zapisala: Kristina Dolinar Paulič