l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

Svetovni dan voda 2021

„Pomen in vrednotenje vode“

Že od leta 1993, 22. marca obeležujemo svetovni dan voda, ki je namenjen opozarjanju svetovne javnosti na omejenost in ogroženost naravnih vodnih virov.

Vsako leto je izpostavljena aktualna tema, ki je letos posvečena pomenu in vrednotenju vode. Vrednost vode je veliko večja, kot njena cena, zato nas letošnja tema nagovarja k razmišljanju o tem, kaj nam voda pomeni, njena resnična vrednost in njena zaščita. Hkrati krepi zavedanje o tem, kako pomembna je voda za dom, družinsko življenje, za preživetje, za počutje ljudi in na splošno za okolje ter njegovo ohranjanje.

O pomenu vode smo se pogovarjali tudi z dijaki v programu naravovarstveni tehnik in cvetličar. Oba programa sta z vodo tudi poklicno zelo povezana.

Za uvod sem jim posredoval nekaj osnovnih podatkov o porabi vode. Tako se za potrebe gospodinjstev načrpa že več kot 79 milijonov m3 vode oziroma 38,1 m3 vode na prebivalca na leto oziroma 104 litre vode na leto. Gre seveda za porabo vode, ki jo direktno porabimo. V to številko ni vključena voda, ki jo porabi industrija za proizvodnjo izdelkov, ki jih mi vsakodnevno uporabljamo.

Kakšna pa je naša poraba vode? Novembra smo z dijaki en teden spremljali svojo porabo vode. Podatki so daleč od vzpodbudnih. Povprečna poraba je znašala kar 396 litrov, kar je skoraj štirikrat (4x) več kot je slovensko povprečje. Največ vode porabimo za tuširanje in umivanje rok, sledi ročno pomivanje posode, WC kotlički, strojno pranje perila, za kuhanje in pitje, strojno pranje posode, najmanj pa za čiščenje stanovanja. Kje so rezerve? Zagotovo tam, kjer je največja poraba vode, torej pri tuširanju in umivanju rok. Vsi se moramo zavedali, da tudi v Sloveniji lahko pride do tega, da pitna voda ne bo več samoumevna. Ko bomo to razumeli, potem verjamem, da bomo zmanjšali porabo vode. Dijaki se dobro zavedajo, da se predolgo tuširajo in da bi morali med miljenjem zapirati vodo. Zdaj morajo to zavedanje samo še uporabiti v praksi.

Prav zaradi velike porabe vode, sem jim dal nalogo, da morajo narediti načrt, kako bi preživeli dan s samo 10 l vode. Prvi odziv je bil seveda pričakovan: "Pa to je nemogoče!" Za nas morda res, ampak po svetu morajo že zdaj številni preživeti z veliko manj vode.

Vsi skupaj se potrudimo in zmanjšajmo porabo vode. Na ta način bomo dosegli dve pozitivni stvari. Varčevali bomo s pitno vodo, ki je žal ni v neomejenih količinah in zmanjšali količino odpadnih voda, ki jih je potrebno prečistiti.

Vsak lahko prispeva svoj kamenček v mozaik varnejše prihodnosti, ki nam bo zagotavljala, da bomo še vedno pili čisto pitno vodo.

Iz ene kapljice vode elektrike za 100 LED žarnic? - Revija za Moje zdravje

Simon Gračner