l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

Kontakt

Vrbanska cesta 30

2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

E-pošta: info@bts.si

Fotogalerija

galerija

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

Ekskurzija 3. letnikov programa veterinarski tehnik

V torek 21. 10. 2014 smo se s tretjimi letniki programa veterinarski tehnik odpravili na strokovno ekskurzijo. Zbrali smo se že ob zgodnji jutranji uri in iz Račjega dvora krenili proti Dolenjski.

Naša prva postaja je bila Sevnica. Mesto s približno 5.000 prebivalci je industrijsko, obrtno, trgovsko, kulturno in upravno središče občine z obširnim zaledjem. Kmete, sadjarje, poljedelce in živinorejce povezuje Kmečka zadruga Sevnica, ki ima razvejeno tudi trgovsko mrežo. Že od samega začetka se v zadrugi ukvarjajo z vzrejo in odkupom kvalitetne slovenske živine ter proizvodnjo prvorazrednih mesnih izdelkov z lastno blagovno znamko Grajske mesnine. V okviru projekta Pridelano v Posavju so oblikovali novo blagovno znamko »Od tukaj.si«, ki kupcem ponuja lokalno pridelano hrano.

Z dijaki smo si ogledali njihov predelovalni obrat in klavnico.

NOVO MESTO 2014 001

Že v zgodnjih jutranjih urah kmetje in prevozniki živine pripeljejo v obrat živali. Te živali pregleda uradni veterinar. Po pregledu se živali pripelje v prostor za omamljenje, sledi zakol, razsek in na koncu predelava mesa v njihove kvalitetne mesne izdelke. Veseli smo bili, da smo videli del njihove proizvodnje. Dijake je nadvse zanimal predvsem zakol živali. Spoznali so, da je edini stresni trenutek povezan z zakolom prevoz živali in čakanje v klavničnem hodniku.

NOVO MESTO 2014 002

Ob omamnih vonjavah predelovalnega obrata smo postali lačni, zato smo komaj čakali na postanek za malico.

Ko smo si malo opomogli, smo že krenili naprej proti Novemu mestu. Naša prva postaja je bila tovarna zdravil Krka. Njihova osnovna dejavnost je proizvodnja in prodaja zdravil na recept, izdelkov brez recepta in veterinarskih izdelkov. Usmerili so se predvsem v razvoj lastnih visokokakovostnih generičnih zdravil z dodano vrednostjo, ki jih tržijo pod lastnimi blagovnimi znamkami. Po dveh predstavitvenih filmih in dodatnem okrepčilu smo si ogledali njihov obrat Notol.

Novi obrat, poimenovan Notol, je Krkina največja naložba v proizvodnjo končnih farmacevtskih izdelkov. Gre za novo proizvodno filozofijo; povečanje proizvodnih zmogljivosti, doseganje večje prilagodljivosti proizvodnje, zagotavljanje visoke stopnje zaščite in varnosti izdelkov ter zaposlenih, optimiziranje transporta in racionalizacija skladiščnih zmogljivosti. Vsa proizvodnja je avtomatizirana. Večino le te smo si ogledali skozi steklene stene hodnika, ki je namenjen obiskovalcem.

NOVO MESTO 2014 003

Po ogledu enega izmed najuspešnejših slovenskih podjetij smo se odpravili še na ogled Centra Biotehnike in turizma – Grm Novo mesto. Šola stoji na čudoviti lokaciji pod Trško goro.

NOVO MESTO 2014 004

Vse dejavnosti šolskega posestva so organizirane tako, da služijo svojemu osnovnemu namenu, to je vzgoji in izobraževanju. Po prihodu je sledil nagovor ravnateljice in predstavitev šole, njihovih programov in dejavnosti. Z dijaki smo si lahko ogledali čebelnjake, hlev z molznicami, molznim robotom, predelavo mleka v mlečne izdelke. Najpogumnejši so se lahko tudi povzpeli na enega izmed njihovih konj.

NOVO MESTO 2014 005

Na koncu nas je čakalo še okusno kosilo in degustacija njihovih mlečnih izdelkov.

Malce utrujeni a zadovoljni in siti, smo se odpravili proti domu.

Zapisala: Kristina Dolinar Paulič

Fotografije: Kristina Dolinar Paulič