l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

Literarni, likovni in fotografski natečaj

Pred nami je novo šolsko leto z novimi obveznostmi in izzivi. Morda bo kakšnemu mlademu ustvarjalcu tudi izziv, da s prefinjeno žlahtno slovensko besedo, s paleto bogatih barv na priložnostnih risbah, z originalnim motivom skozi fotoaparat zajame bogastvo slovenske zemlje.

Kulturno naravoslovno društvo Naša zemlja za šolsko leto 2020/2021  razpisuje literarni, likovni in fotografski  natečaj

»Moja domovina – pridelam in jem domače«

Člani društva bomo veseli, če se bo za katerokoli obliko natečaja odločilo čim več sodelujočih.

I. LITERARNI NATEČAJ

Literarni natečaj je namenjen učencem od  3. do 9. razreda osnovnih šol in dijakom srednjih šol. Na društvu pričakujemo z vsake šole v naši državi in iz zamejstva največ tri literarne prispevke iz posameznega oddelka v vezani ali nevezani besedi.

V svojih prispevkih naj se avtorji vživijo v izjemno naravno dediščino R Slovenije, ki je neločljivo povezana z našim vsakdanjim življenjem. V bližnji in širši okolici lahko najdete pravo bogastvo njiv in travnikov. Prisluhnite starejšim, ki znajo slikovito pripovedovati o pomenu domače pridelave različnih pridelkov v vseh letnih časih, na raznovrstnih domačijah, na ravnini in v hribovitem svetu. … Sprostite svojo domišljijo in premislite tudi o metaforičnem pomenu na slovenski zemlji pridelane hrane v današnjem času, v prihodnosti, v različnem obdobju posameznikovega življenja, v različnih družbenih okoliščinah.

Tehnike izražanja: prosti spisi, pesmi, eseji, črtice, anekdote, strip, igra.

 

II. LIKOVNA DELA

Likovni natečaj je namenjen učencem od 1. do 9. razreda osnovnih šol in dijakom srednjih šol. Na društvu pričakujemo z vsake sodelujoče šole v naši državi in iz zamejstva največ tri likovne prispevke iz posameznega oddelka. Tema za likovne izdelke je predstavitev pridelave in uživanje domače slovenske hrane iz bližnjega okolja avtorja. Ozrite se naokrog in poiščite zanimiva opravila na poljih, v vinogradih, v sadovnjakih, ki nas spremljajo skozi vse leto, ob različnih priložnostih … .

Učence in dijake želimo spodbuditi, da na likovni način izrazijo svoj odnos do na slovenski zemlji pridelane hrane. To lahko storijo v katerikoli likovni  tehniki in v poljubni velikosti. Navdušeni bomo tudi nad tridimenzionalnimi izdelki. Prispevki so lahko delo enega avtorja ali skupine.

 

III. FOTOGRAFIJA

Fotografski natečaj je namenjen učencem od 3. do 9. razreda osnovnih šol in dijakom srednjih šol. Člani društva pričakujemo z vsake sodelujoče šole v naši državi in iz zamejstva največ  tri fotografije iz posameznega oddelka.

Izdelek je lahko v barvni ali črno-beli tehniki. Tema za fotografske izdelke je predstavitev različnih opravil pridelave hrane iz bližnjega okolja avtorja. Ozrite se naokrog in poiščite zanimive posnetke … .

Avtorji prispevkov bodo prejeli priznanja. Ob Dnevu Primoža Trubarja, začetnika slovenske književnosti, 8. junija 2021, bomo z društva Naša zemlja poslali na vse sodelujoče šole priznanja za ustvarjalce različnih področij ter potrdila za mentorje s spremnim besedilom o pomenu našega izjemnega domoljuba, ki je prvi svoje rojake poimenoval »lubi Slovenci«.

Vrednotenje  prispevkov: vsa pravočasno prispela literarna, likovna in fotografska dela bo pregledala tričlanska strokovna komisija posameznih področij razpisanega natečaja. Avtorji in šole bodo v štirih tednih od poteka razpisa obveščeni o rezultatih natečaja. Podelili bomo zlata, srebrna in bronasta priznanja.

Člani društva Naša zemlja predlagamo, da se za obogatitev vsebine natečaja povežete z ljudmi iz vašega okolja, ki so se ali se še vedno ukvarjajo poklicno ali ljubiteljsko s pridelavo domače hrane. Povedali vam bodo marsikaj zanimivega. Povežite se z lokalnimi kmečkimi društvi in drugimi tovrstnimi združenji ter povprašajte o pomenu in ciljih njihovega dela – vsakdo izmed navedenih vam bo z veseljem s svojega zornega kota predstavil pomen in bogastvo doma pridelane hrane. Izkoristite priložnosti tudi za intervjuje. Da bo vaše delo lokalno prepoznavno bomo o razpisu obvestili vse župane slovenskih občin.

Želimo vam uspešno in ustvarjalno delo na kateremkoli navedenem področju.

Ana Vehar, Predsednica društva Naša zemlja

 

Izdelke lahko oddate razrednikom ali Simonu Gračnerju. Ko boste oddali izdelek boste dobili prijavnico, ki jo boste izpolnili.