l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00, Telefaks: (02) 235 37 01

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

Kontakt

Vrbanska cesta 30

2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

Telefaks: (02) 235 37 01

 

E-pošta: info@bts.si

Fotogalerija

galerija

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

Jamski treking po podzemlju: Postojnska, Črna in Pivka jama, Kraški gozd + EXPO JAMA KRAS + Proteusova jama z vivarijem + Rakov Škocjan (Veliki in Mali most)

V letošnjem šolskem letu organiziramo strokovno ekskurzijo v Park Postojnska jama. Če bi radi pobliže spoznali življenje v jamah in, če bi radi v nekaj urah obiskali tri različne jame je ta ekskurzija ravno pravšnja za vas.

Razstava EXPO JAMA KRAS poučno in interaktivno predstavi kraške pojave in življenje v popolni temi, omogoča raziskovanje reliefa, podnebja in voda dinarskega krasa. Spoznali boste veličastno zgodovino Postojnske jame.

Razstava ponuja odgovor, zakaj sta se prav v Postojnski jami razvili novi znanstveni vedi: speleologija in speleobiologija.

Obisk paviljona vključuje tudi ogled razstave Življenje v milijardah let, ki priča o 4,5 milijarde let dolgem razvoju zemlje, in razstave Metulji sveta.

Po ogledu interaktivnega razstavnega paviljona EXPO JAMA KRAS sledi avanturistični treking skozi Postojnsko jamo in druge jame postojnskega jamskega sistema, ki niso del rednega turističnega obiska. Dijaki se bodo odpravili na pohod po Postojnski jami, Črni jami in Pivki jami, kjer bodo hodili vzporedno z reko Pivko. Poleg spoznavanja podzemlja in življenja v večni temi bodo razvijali pozitiven odnos do naravne in kulturne dediščine, spoznavali manj znane geografske in zgodovinske značilnosti kraškega sveta in izvedeli, kako ravnati v specifičnih pogojih, kjer je potrebno tudi sodelovanje v skupini.

Zvezda med prebivalci Postojnske jame je seveda človeška ribica – Proteus anguinus, a zanimivih prebivalcev kraškega podzemlja je še veliko več. Raziskovalci ocenjujejo, da Postojnska jama nudi zavetje več kot 150 živalskim vrstam. Nekatere najbolj zanimive lahko podrobneje spoznate v Proteusovi jami z Vivarijem. Jamo sestavljata dva dela, raziskovalni del, tako imenovani laboratorij, služi znanstvenemu delu in raziskovanju. Speleobiološka razstava v razstavnem delu pa obiskovalcem jame predstavi temeljne pojme krasoslovja in speleobiologije, posebnosti podzemeljskega okolja ter najznačilnejše predstavnike naših jamskih živali.

Če bo vreme dopuščalo se bomo odpeljali še do Rakovega Škocjana, kjer si bomo od blizu pogledali kako je narava ustvarila Veliki in Mali naravni most.

Cena celotnega programa v Postojnski jami je 26,90 evra. Cena avtobusa pa je odvisna od števila prijavljenih.

Ekskurzija bo izvedena v začetku aprila (sobota). Ekskurzijo bomo izvedli, če bo dovolj prijavljenih.

Če vas zanima se prijavite pri profesorju Simonu Gračnerju ali pri razredniku. Prijavi se lahko max. 45 dijakov. Če bo zanimanje veliko, bodo imeli prednost tisti, ki se bodo prvi prijavili.

Ekskurzija se šteje tudi v proste izbirne vsebine.

Prijave zbiramo do 7. decembra.

Skupna cena:

  • ob prijavi 25 dijakov je 47,90 evrov (manjši avtobus)
  • ob prijavi 30 dijakov je 46,90 evrov.
  • ob prijavi 35 dijakov je 44,40 evrov.
  • ob prijavi 40 dijakov je 41,90 evrov.
  • ob prijavi 45 dijakov je 40,40 evrov.

Vodja ekskurzije: Simon Gračner

Nekaj utrinkov:

Postojnska jamacrna jama

EXPO jamavivarij 1

IMG 8563 rakov skocjan veliki naravni most bigIMG 8248 rakov skocjan mali naravni most big

Pivka jama