l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00, Telefaks: (02) 235 37 01

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

Kontakt

Vrbanska cesta 30

2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

Telefaks: (02) 235 37 01

 

E-pošta: info@bts.si

Fotogalerija

galerija

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

Tržnica Nazaj h koreninam (lokalno nad globalno)

Na šoli se je odvijala peta tržnica z naslovom Nazaj h koreninam (lokalno nad globalno), na kateri so se predstavile kmetije, podjetja in institucije, ki se ukvarjajo s pridelavo ekološke hrane, izdelavo eko kozmetike, čebelarstvom, peko kruha, gibanic in peciva iz krušne peči, predelavo suhomesnatih in drugih mesnih izdelkov, vinarstvom in ekosistemskim načinom pridelave hrane. S svojimi izdelki so se predstavili tudi dijaki, ki sodelujejo v mednarodnem projektu ERASMUS+ (We can bee friendlier to tha nature) in dijakinje programa cvetličar.

Veseli nas, da tržnico obiskuje vedno več obiskovalcev. Povečuje se obisk okoliških prebivalcev, kot tudi tistih, bolj oddaljenih. Tržnica je pritegnila tudi veliko naših dijakov.

TRZNICA 18 9 2018 001TRZNICA 18 9 2018 002

Obiskovalci so si z veseljem ogledali pestro ponudbo, ki so nam jo pripravili na stojnicah. Na stojnicah smo lahko izbirali med različnimi vrstami suhomesnatih izdelkov, kruhom in gibanicami iz krušne peči, kisi, sončničnim oljem, sokovi, vini, čajnimi mešanicami, zelenjavo, čebeljimi pridelki, mlečnimi izdelki, ekološko kozmetiko, izdelki iz buč in jabolk, šopki, …

TRZNICA 18 9 2018 003

Na stojnicah smo imeli možnost hrano tudi poskusiti. Vsi, ki smo jo, smo bili zelo zadovoljni.

Namen tržnice je bil dosežen, saj so bili zadovoljni tako obiskovalci kot ponudniki hrane in drugih izdelkov, hkrati pa smo se lahko ponovno prepričali, da je lokalna hrana zelo kvalitetna in predvsem okusna. Zagotovo bomo tržnico na šoli še večkrat ponovili, saj si vsi skupaj želimo, da bi bili lokalni ponudniki še bolj prepoznavni.

Ob tej priložnosti vabimo vse lokalne ponudnike, ki do sedaj še niso sodelovali, da se nam pridružijo na naslednji tržnici Nazaj h koreninam (lokalno nad globalno).

Vsem sodelujočim in obiskovalcem se zahvaljujem za udeležbo na tržnici.

Na prireditvi so sodelovali:

Čebelarstvo Cesar: predstavili so se z različnimi medenimi in drugimi čebeljimi proizvodi (različne vrste medu, propolis, cvetni prah, matični mleček, čokoladni trio, cimetov duet, borovničev duet…).

TRZNICA 18 9 2018 004

Ekološka kmetija Zupanič in Metz: ponujali so izdelke iz domačega kravjega mleka (sir, skuto, jogurt). Ponujajo tudi izdelke iz sadja (marmelade, sokove) in pirino moko.

TRZNICA 18 9 2018 005TRZNICA 18 9 2018 006

Hiška zelišč (ekološka kmetija): ponujali so nam ekološko kozmetiko (kreme za obraz, nega ustnic in oči, olja za obraz in telo,…), bio tinkture, bio zeliščne čaje, kuhinjska zelišča,…

TRZNICA 18 9 2018 007

Kmetija Pleteršek: kmetija iz Dobrovc nam je ponudila različne suhomesnate izdelke in tudi razne druge mesne izdelke (razne salame, bunke, zaseko, prekajene klobase in še več).

TRZNICA 18 9 2018 008TRZNICA 18 9 2018 009

Kmetija Šolar: kmetija iz Marjete na Dravskem polju je ponujala različne vrste kruha, potice, gibanice in drobno pecivo. Na kmetiji pečejo v krušni peči kurjeni na drva. V izdelkih ni dodatkov, sestavine so iz  lokalnega okolja, vsi izdelki narejeni ročno in sveži.

TRZNICA 18 9 2018 010TRZNICA 18 9 2018 011

Zabojček zdravja: predstavili so nam kaj pridelujejo na urbani Farmi Zabojček Zdravja, na Pobrežju v Mariboru. Seznanili smo se lahko kako pridelujejo zelenjavo po ekosistemskem načinu, ki predstavlja nadstandard bio in eko pridelavi, ter kot edini v Sloveniji produkte takšne kakovosti ponujajo v zabojčkih zelenjave.

TRZNICA 18 9 2018 012TRZNICA 18 9 2018 013

Biotehniška šola Maribor: ponudili smo naravni jabolčni sok, jabolčni kis, sončnično olje, različna vina (penina, kalvarijčan, rizvanec, muškat otonel, sauvignon, laški rizling, renski rizling, chardonnay, rumeni muškat).

TRZNICA 18 9 2018 014

Projekt Erasmus+ (We can bee friendlier to the nature): ponujali smo izdelke iz medu pridelanega na šoli (med, kremni med z ingverjem in malino), medeno in bučno milo, izdelke iz buč in jabolk (zavitek) in različne okuse praženih bučnic.

TRZNICA 18 9 2018 015TRZNICA 18 9 2018 016

Program Cvetličar: dijakinje so se predstavile z različnimi čaji, zelišči in dišavnicami. Za nas pa so izdelovale tudi različne šopke.

TRZNICA 18 9 2018 017TRZNICA 18 9 2018 018

Zapisal: Simon Gračner

Fotografije: Andreja Gračner