l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

Kontakt

Vrbanska cesta 30

2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

E-pošta: info@bts.si

Fotogalerija

galerija

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

Dunaj-Bratislava-Budimpešta

Prečudovit začetek počitnic

Dijaki smo si prvomajske počitnice popestrili z izletom. Zgodaj zjutraj smo se zbrali pred Račjem dvorom in se z avtobusom odpravili proti Dunaju. Vožnja nas je vodila mimo Šentilja in Gradca. Ko smo prispeli na Dunaj, smo se ustavili pri letni rezidenci Habsburžanov-dvorcu Schoenbrunn in si ogledali njegovo zunanjost ter istoimenski park z veličastno Glorietto in vodnjakom.

DUNAJ BRATISLAVA BUDIMPESTA 2018 001

Sledila je kratka vožnja do tehničnega muzeja, kjer je bogat vpogled v zgodovino prometa, težke industrije, glasbil, medijske tehnologije, vesolja … V muzeju smo imeli nekaj prostega časa, da smo na lastne oči lahko videli kaj vse nam ponuja. Nato je ponovno sledila vožnja do samega mestnega jedra. Ko smo izstopili s avtobusa, smo se sprehodili mimo Hofburga, v katerem se nahaja nacionalna biblioteka, Španska jahalna šola, kraljevi apartmaji in vladne palače. Tudi tokrat smo imeli prosti čas za nakupe. Po opravljenih nakupih smo se odpravili nazaj proti naravoslovnem in umetnostno-zgodovinskem muzeju, kjer smo imeli izbiro katerega si bomo ogledali. Sama sem si izbrala umetnostno-zgodovinski muzej, saj še v njem nisem bila in me je zelo zanimalo, kaj vse ponuja obiskovalcem. Po končanem ogledu muzeja smo si še ogledali Hundertwasserhaus in se nato s avtobusom odpravili proti glavnemu mestu Slovaške, Bratislavi, kjer smo se nastanili v hostlu Blues in se odpravili v tipično slovaško pivnico, kjer smo imeli večerjo. Drugi dan smo se za začetek povzpeli na Slavin, kjer je spomenik padlim ruskim vojakom iz druge svetovne vojne in od koder je prečudovit pogled na mesto ob Donavi.

DUNAJ BRATISLAVA BUDIMPESTA 2018 002

Seveda izlet ne bi imel pravega pomena, če ne bi naredili t.i. skupinsko sliko. Po slikanju smo se odpravili še na starodavni grad. Grad je prečudovit, saj se za njim skriva majhen, prikupen park s prečudovitimi rožami in vodnjakom.

DUNAJ BRATISLAVA BUDIMPESTA 2018 003DUNAJ BRATISLAVA BUDIMPESTA 2018 003A

Nato smo se spustili proti Staremu mestu in skozi Mihalsko brano vstopili v lepo ohranjeno mestno jedro. Ogledali smo si še tudi katedralo sv. Martina, v kateri so nekoč, do vpadov Turkov, kronali madžarske kralje. Po ozkih ulicah smo se sprehodili do glavnega trga s staro mestno hišo in Primatsko palačo iz 18. stoletja. Popoldan pa je sledila vožnja proti Budimpešti. Ko smo prispeli, smo se nastanili v hostlu in se odpravili do reke Donave, kjer smo na ladjici imeli večerjo. Po večerji smo se še lahko sprehodili po samem mestu, nato pa je sledil počitek. Tretji dan smo začeli s samopostrežnim zajtrkom, ki je bil odličen. Nato smo se odpravili na daljši ogled samih znamenitosti, ki jih ponuja mesto turistom na levem bregu Donave. Odpravili smo se tudi do Citadele, kjer smo si ogledali utrdbo, spomenik svobode. Nato smo se z avtobusom odpravili proti mestecu Szentendre, ki je zelo pisano in zanimivo ter zelo priljubljeno in simpatično turistično mesto na Madžarskem. Ponovno smo imeli nekaj prostega časa, da smo se lahko sami prepričali nad lepoto tega malega mesta. Kasneje je sledila večerja in povratek v hostl. Zadnji dan smo se odpravili na desni breg Donave in si ogledali Grajski hrib s kraljevo palačo, Matjaževo cerkvijo in prečudovito Ribiško utrdbo.

DUNAJ BRATISLAVA BUDIMPESTA 2018 004

Po ogledu smo se odpravili na južno stran Blatnega jezera, kjer smo si ogledali domačijo na madžarski nižini-Pustzi. Tam smo si ogledali predstavo s konji-čikoši. Nato smo imeli še kosilo in se odpravili nazaj proti Blatnemu jezeru. Na potu smo se še ustavili v velikem trgovskem centru, kjer smo še opravili zadnje nakupe. Ko smo se vsi zbrali, smo se končno odpravili proti Blatnemu jezeru. Po krajšem postanku, kjer smo namakali noge in se sončili, smo se po prečudovitem izletu odpravili domov. V teh štirih dneh smo podoživeli in videli toliko zanimivih stvari, da lahko res rečemo, da smo si popestrili začetek počitnice in se je to nadaljevalo vse do prvega dne, ko smo ponovno sedli za šolske klopi.

Zapisala: Monika Pavlič, 3.d