l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

Kontakt

Vrbanska cesta 30

2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

E-pošta: info@bts.si

Fotogalerija

galerija

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

Državno tekmovanje mladih čebelarjev

41. državno tekmovanje mladih čebelarjev je letos potekalo v Krškem. Mentorji in krožkarji, ki delujemo v Mariboru in okolici smo se v Krško odpeljali z avtobusom, ki ga je za nas organizirala Čebelarska zveza društev Maribor. Ob prijetnem druženju z mladimi čebelarji in njihovimi mentorji je čas hitro minil. Ob prihodu je sledila registracija in zajtrk. Po kratkem uvodnem nagovoru so se dijaki in učenci polni znanja in tekmovalne vneme razporedili v učilnice, kjer je nato potekalo tekmovanje.

Med samim tekmovanjem smo imeli mentorji skupni sestanek na katerem smo se dogovorili o nadaljnjem delu in preučili težave in dileme, ki se pojavljajo pri izvedbi tekmovanje in delovanju čebelarskih krožkov. Po končanem tekmovanju smo medtem, ko so ocenjevalci popravljali testne pole imeli možnost ogleda različnih delavnic. Lahko smo si ogledali predavanje o matičnem mlečku, čebelarsko razstavo, razstavo eksotičnih živali, lahko smo spoznavali zgodovino mesta, pisali razglednice ali pa se prosto sprehajali po mestu ali se igrali športne igre na šolskem igrišču.

CEBELARSKO TEKMOVANJE 2018 001CEBELARSKO TEKMOVANJE 2018 002

Ob tako pestri ponudbi dejavnosti je čas hitro minil, saj je vsak lahko našel nekaj kar mu je bilo blizu. Seveda pa je bil glavni namen vseh teh dejavnosti druženje mladih in malo manj mladih čebelarjev ter izmenjava izkušenj. Čebelarska zveza je v sodelovanju z vrtnarijo Trajnice Golob – Klančič vsem tekmovalcem in njihovim mentorjem delila sadike medovitih rastlin.

CEBELARSKO TEKMOVANJE 2018 003

Trgovina Hofer in Semenarna Ljubljana pa sta prispevala semena medovitih rastlin. Po končanih dejavnostih je sledilo kosilo in najvažnejši del tekmovanja – razglasitev rezultatov.

CEBELARSKO TEKMOVANJE 2018 004CEBELARSKO TEKMOVANJE 2018 005

CEBELARSKO TEKMOVANJE 2018 006CEBELARSKO TEKMOVANJE 2018 007

Letos je prvič potekal tudi finalni izbor najboljše čebelarske ekipe. Najboljši trije tekmovalni pari v srednji in višji kategoriji tekmovanja sta se pomerili v specialnih znanjih o čebelarstvu. Tekmovanje je potekalo v obliki kviza, kjer so tekmovalci sami odpirali vprašanja označena z številkami in črkami, voditelj kviza, ki je bil hkrati član ocenjevalne komisije pa jim je bral vprašanja, na katere so morali odgovarjati v 30 s. Zmagovalci finalnega kroga so dobili praktično nagrado – čebelarsko opremo kot prispevek sponzorjev, ostali udeleženci finalnega kroga pa tolažilne nagrade – knjige in drugo gradivo s področja čebelarstva.

Z naše šole so se tekmovanja udeležili Sara Vrečun, Michelle Vrbanić, Eva Glunec, Ivan Praznik, Jakob Pulko in Mihej Mukenauer.

CEBELARSKO TEKMOVANJE 2018 008

Vsi dijaki so dosegli srebrno priznanje. Vsem dijakom iskrene čestitke za uspeh in upam, da se naslednje leto spet vidimo v Beltincih.

Po končanem tekmovanju smo se z avtobusom v prijetni družbi, polni novih spoznanj ter zadovoljni zaradi uspehov vrnili proti domu.

Zapisala in fotografije: Kristina Dolinar Paulič