l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00, Telefaks: (02) 235 37 01

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

Kontakt

Vrbanska cesta 30

2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

Telefaks: (02) 235 37 01

 

E-pošta: info@bts.si

Fotogalerija

galerija

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

Od šolske razstave do kariernega sejma

Za nami je še ena jesenska šolska razstava. Tudi letos smo se veselili obiska otrok iz šol in vrtcev, ki so lahko spoznavali različne kmetijske dejavnosti, kmetijske pridelke in prebivalce kmetije. Lahko so se sprehodili tudi po šolskem posestvu in si ogledali vinograde, sadovnjake, šolski park z ribnikom, poizkusno polje.

JESENSKA RAZSTAVA 2017 000JESENSKA RAZSTAVA 2017 000A

Lahko so spoznavali tudi našo kranjsko sivko – njeno domovanje, njene paše ter delo njenega čebelarja.

V šolski avli smo letos predstavili žita, šolske pridelke, zelišča, aranžerske spretnosti naših cvetličark in stara učila. Letos je z nami sodelovalo tudi Društvo združenih rejcev malih živali Maribor, ki je razstavilo svoje pasemske kunce, kokoši, golobe, papige, grlico ter jerebico.

JESENSKA RAZSTAVA 2017 001JESENSKA RAZSTAVA 2017 002

Prvič smo širši javnosti predstavili tudi prenovljen terarij z njegovimi novimi in starimi prebivalci.

JESENSKA RAZSTAVA 2017 003JESENSKA RAZSTAVA 2017 004

Za uvod v šolsko razstavo smo se razveseli obiska Centra za sluh in govor. Na Račjem dvoru so v ustvarjalnih kotičkih spoznavali čebelarstvo.

Spoznavali so medovite rastline, ki smo jih nasadili v okolici naših panjev. Dijaki so jim razložili, da na nekaterih rastlinah (smreka, jelka,…) nabirajo čebele mano, ki jo proizvajajo druge žuželke (pršice, kaparji), na drugih pa nektar (sončnice. astre, sivka, facelija, ajda,…). Cvetoče rastline so tudi vir cvetnega prahu, ki ga čebele nujno potrebujejo za normalen razvoj družine. Hkrati z nabiranjem cvetnega prahu pa čebele opravljajo svojo najpomembnejšo vlogo – opraševanje rastlin.

JESENSKA RAZSTAVA 2017 005

Na našem šolskem stojišču imamo postavljene različne vrste panjev (AŽ, nakladni panji). Otroci so lahko tako spoznavali različne panjske sisteme in se naučili, kje imajo čebele svoj dom – plodišče in kje svojo shrambo- medišče.

JESENSKA RAZSTAVA 2017 006

Da bi otroci lahko doživeli tudi čar točenja medu, smo iz panjev odvzeli par medenih satov in jim prikazali kako poteka odkrivanje satja, vstavljanje satja v točilo in samo točenje. Čebelice so bile malo jezne, ker smo jim odvzeli dragoceno zalogo hrane za zimo in so nam počasi izropale vse medene sate, tako da je bilo okoli nas kar naenkrat polno čebel.

JESENSKA RAZSTAVA 2017 007

Otroci so lahko poznali, da je naša kranjska sivka zelo miroljubna čebele, ki piči, samo če je ogrožena. Pik čebele pa je lahko tudi zdravilen, saj zdravi mnoge bolezni (revmatična obolenja, celi rane, raztaplja krvne strdke,…), le alergični ne smemo biti nanj.

Da pa ne bi preveč vznemirjali v čebelje družine, smo otrokom prikazali dogajanje znotraj panja v obliki slikovnih satov. Na njih je prikazan razvoj čebelje družine od jajčeca pa do ličinke, skladiščen cvetni prah in med ter vsi člani družine (čebela, matica in trot). Poleg slikovnih satov smo prikazali čebelarsko opremo, ki jo čebelar nujno potrebuje za opravila v panju (obleko, dleto, kadilnik, …).

JESENSKA RAZSTAVA 2017 008JESENSKA RAZSTAVA 2017 009

Na koncu ogleda so lahko otroci poizkusili različne vrste medu in ugotavljali kateri jim je najboljši (cvetlični med, gozdni, smrekov, hojev, akacijev,…). Sledilo je barvanje panjev in panjskih končnic ter ustvarjanje svečk iz voska.

JESENSKA RAZSTAVA 2017 010

Tako so otroci spoznali, kako ustvarjalen in domiseln mora biti čebelar, če hoče uspeti v svojem poklicu ter čebelam omogočiti čim lepše življenje.

Po obisku varovancev Centra so se začele intenzivne priprave na razstavo. Izpraznili smo čebelarsko učilnico. Vso opremo smo predstavili v prenovljen predprostor. Ta prostor je bil namenjen ogledu čebelarstva ves čas razstave.Učilnico smo pripravili na začasno vselitev malih živali. Letos smo razstavo malih živali pripravili v sodelovanju z Društvo združenih rejcev malih živali Maribor. Člani društva so nam dali v posodo kletke in svoje živali. Razstavili so različne pasme kokoši, kuncev, golobov ter 2 papigi , grlico in jerebico.

JESENSKA RAZSTAVA 2017 011JESENSKA RAZSTAVA 2017 012

JESENSKA RAZSTAVA 2017 013

Živalce so s svojimi kosmatimi in pernatimi bučkami očarale mlade obiskovalce razstave. Na tem mestu se moram še enkrat zahvaliti društvu za vso pomoč pri razstavi. Konec oktobra so naši dijaki društvu vrnili uslugo s pomočjo pri postavitvi razstave malih živali v Europarku ter oskrbi živali na njej.

Že v lanskem šolskem letu smo začeli s prenovo šolskega terarija. Terarij smo preselili v nov prostor nad šolsko prodajalno. Lep svetel, na novo pobeljen prostor je s svojimi vgradnimi terariji kar vabil naše živalci k selitvi. Kitajska vodna želva se tako lahko zdaj skriva pod lubjem in pleza po kamenju. Bradata agama si vsak dan najde kakšno novo skrivališče, da jo prav težko najdemo. Svoj dom so našli tudi v terariju izvaljeni piščanci, pritlikavi bradati agami, dve kunčici, morski prašiček, trije ameriški goži, ostrižniki, ptičji pajek, trije leopardji gekoni. Vsi prebivalci terarija so z našimi dijaki ves čas razstave razveseljevali svoje obiskovalce, ki so iz terarija odšli polni novih znanj o naših živalih.

JESENSKA RAZSTAVA 2017 014JESENSKA RAZSTAVA 2017 015

Pred terarijem so si obiskovalci lahko ogledali tudi lepo urejene nove grede z zelenjavo ter rastlinjaka.

Drugi dan razstave nas je z svojim obiskom razveselil tudi Mariborski župan Andrej Fištravec. Po posestvu ga je v vpregi Poldija in Špelce zapeljal naš maturant Matic Barta.

JESENSKA RAZSTAVA 2017 016JESENSKA RAZSTAVA 2017 017

JESENSKA RAZSTAVA 2017 018

Ker je ves čas razstave po dolgem deževnem obdobju sijalo sonce, smo bili nad obiskom razstave zelo zadovoljni.

JESENSKA RAZSTAVA 2017 019JESENSKA RAZSTAVA 2017 020

Ker pa delo nikoli ne počiva, smo se po končani razstavi začeli pripravljati na karierni sejem. Ker smo v letošnjem letu obudili tradicijo čebelarstva, smo le to izbrali tudi za glavno povezovalno nit naše stojnice. V pomoč nam je priskočil naš nekdanji dijak, danes uspešen čebelar Marko Cesar. Poskrbel je za to, da je naša kranjska sivka veselo brenčala in radostno vabila obiskovalce k stojnici.

JESENSKA RAZSTAVA 2017 021JESENSKA RAZSTAVA 2017 022

Poskrbel je tudi za to, da je v dvorani odmevala slovenska pesem in da so lahko obiskovalci okušali dobrote naših prijateljic čebelic. Poleg čebelarja sta z nami sodelovala tudi dva cvetličarja, pri katerih naši dijaki opravljajo praktično usposabljanje. Z nami je v okviru Obrtne zbornice Slovenije sodelovala Cvetličarna Aralija in Cvetličarna Zvonček. Pridne roke naših dijakinj so obiskovalcem ponujale ljubke šopke, obeske iz voska in medena mila. Obiskovalcem so tudi izčrpno predstavljale naše izobraževalne programe.

Zapisala: Kristina Dolinar Paulič

Fotografije: Kristina Dolinar Paulič